VIDEO Robotul care ajută persoanele cu dizabilități să se descurce cu sarcinile zilnice

de: Ciprian Ioana
13 07. 2021

Roboții au început să devină parte din viața noastră, dar un rol important îl au atunci când ajută persoanele care nu se pot descurca singure în sarcinile zilnice.

Mașinăriile inteligente pot ajuta erorm în sarcinile de zi cu zi pe cei cu probleme de mobilitate. Cercetătorii MIT s-au gândit fix la asta atunci când au creat acest robot. E gândit pentru a-i ajuta să se dezbrace și să se îmbrace pe oamenii care nu pot face asta de unii singuri.

Robotul a fost învățat să se descurce, întrucât astfel de sarcini presupun dexteritate, viteză și, cel mai important, un sistem care să fie sigur.

VIDEO Robotul care ajută persoanele cu dizabilități

Algoritmul robotului a fost gândit de cercetătorii de la MIT CSAIL. Pentru o altă persoană e extrem de ușor să îmbrace pe altcineva, din moment ce nu-i un lucru atât de complicat, te bazezi pe instinct, dar pentru a învăța robotul să facă așa ceva a fost nevoie de ceva muncă.

Rezultatul e, însă, unul spectaculos, după cum vezi în videoul de mai jos:

În trecut, algoritmii nu erau atât de bine gândiți, iar cercetătorii se fereau să programeze roboții să interacționeze cu oamenii din motive de siguranță. Pentru a trece peste această problemă, o echipă MIT CSAIL condusă de doctorandul Shen Li a dezvoltat un algoritm care redefinește siguranța mișcării robotizate, permițând „impacturi sigure”, pe lângă evitarea coliziunilor.

Acest lucru îi permite robotului să intre în contact cu o persoană cu probleme de mobilitate și să o ajute să se îmbrace.

„Dezvoltarea algoritmilor pentru a preveni vătămarea fizică fără a afecta inutil eficiența sarcinii este o provocare critică”, a spus Li. „Permițând roboților să aibă un impact non-dăunător asupra oamenilor, metoda noastră poate găsi mișcări eficiente pentru a îmbrăca omul, în deplină siguranță”.

Robotul s-a descurcat chiar și atunci când persoana respectivă desfășura alte activități, cum ar fi verificarea telefonului.

Cercetarea sunt încă la început, dar concluziile arată că roboții pot fi folosiți, pe viitor, și la alte sarcini decât îmbrăcatul.

„Această cercetare ar putea fi aplicată la o gamă largă de scenarii de robotică de asistență, obiectivul final fiind acela de a permite roboților să ofere asistență fizică mai sigură persoanelor cu dizabilități”, a spus unul dintre cercetători.